Kitalpha Alpaca's

 

About us

Kitalpha Alpaca's is een alpacafokkerij mét eigen spinnerij en winkel aan huis. Wij houden alpaca's met als hoofddoel wolproductie. De wol van onze alpaca's verwerken wij in onze eigen spinnerij tot garen. Daarmee zijn wij uniek in Nederland; wij zijn de enige alpacafokkerij in Nederland die haar eigen wol verwerkt én wij zijn de enige spinnerij in Nederland die alpacawol verwerkt! Het garen wordt vervolgens met de hand, op twee breinaalden, verwerkt tot kleding en accessoires die wij in onze winkel aan huis verkopen (voor openingstijden klik hier).


Alpaca’s fokken is onze passie. We zorgen dan ook met veel liefde voor onze dieren. Ze moeten niet kosten wat kost zo veel mogelijk veulens op de wereld zetten. Ze krijgen de tijd om volwassen te worden, waardoor de merries pas gedekt worden in het jaar dat ze twee worden. Als de zorg voor een veulen (te) veel van de moeder heeft gevraagd, dan mogen ze een jaartje overslaan.
Ook krijgen ze bij ons goed te eten. In het zomerseizoen lopen onze alpaca’s op de wei. Wij hebben voldoende weidegrond om de kudde te laten roteren, zodat ze altijd vers gras ter beschikking hebben. Als de weersomstandigheden het niet langer toestaan, dan komen onze alpaca’s op stal en krijgen ze onbeperkt hooi aangeboden. Mineralen worden gesupplementeerd naar de specifieke voedingsbehoefte van de alpaca. Uithongeren ten bate van de wolkwaliteit is bij ons uit den boze en bovendien niet nodig. Het is de kunst om alpaca’s te fokken in goede lichaamsconditie mét goede wolkwaliteit.


Wij fokken uitsluitend met zuiver Peruaanse bloedlijnen. Alpaca’s zijn voor Peru als tulpen voor Nederland. In Peru worden alpaca’s al decennia geselecteerd op wolkwaliteit, waardoor de gunstige eigenschappen diep zijn verankerd in de genen. Binnen de fokkerij streven wij naar alpaca’s die een leven lang een hoogwaardige kwaliteit wol (kunnen) produceren, niet alleen de eerste levensjaren. In onze kudde zijn alle natuurlijke tinten van de alpaca vertegenwoordigd.


Wij zijn aangesloten bij het Alpaka Zucht Verband Deutschland (AZVD). Al onze alpaca’s zijn ingeschreven in het stamboek en het ouderschap is geverifieerd middels DNA onderzoek.


Bij ons kunt u terecht voor eerlijk en oprecht advies. Wij hebben jarenlange kennis en ervaring met het houden van dieren, en alpaca’s in het bijzonder. Onze service stopt niet na de verkoop van een alpaca. Ook nadat u een alpaca bij ons heeft gekocht, kunt u altijd bij ons terecht voor raad en daad.